mandag den 12. januar 2015

Nærvær

For en uge siden skrev jeg et indlæg om nytårsforsæt. Et indlæg jeg valgte ikke at udgive. Under skrivningen af indlægget måtte jeg nemlig erkende, at jeg havde stort set de samme nytårsforsæt som sidste år. Og min i forvejen lidt skeptiske holdning til konceptet nytårsforsæt blev pludselig bekræftet sort på hvidt. I dag, da jeg læste et interview med Chris Macdonald, indså jeg imidlertid, hvad der er galt med mine nytårsforsæt. Der er for mange - og flere af dem er for ukonkrete. Og hvor er det bare typisk mig, at ville for mange ting på én gang...og ende med ikke at komme i mål med nogen af delene!

Så i stedet for at have en lang liste af nytårsforsæt, vil jeg i år fokusere på én ting. Vælge et "årets vigtigste ord" og gå målrettet efter at forbedre mig på dette ene punkt. Hvis det nu lykkes, kan jeg vælge et nyt ord næste år i stedet for at gentage de samme mål/forsæt år efter år.

Et punkt jeg mange gange har sat mig for at udvikle, er mit nærvær. Og jeg synes egentlig også, at jeg har rykket mig. Men ofte kommer jeg hjem fra fx venindebesøg med en fornemmelse af, at jeg kun har været halvt til stede. Jeg får startet mange samtaler, som ikke er bliver afsluttet. Og jeg sidder derfor tilbage med masser af spørgsmål, som jeg ikke fik stillet, når jeg er hjemme igen. Hvis mine børn er med, er det helt slemt. Men de kan vist ikke få skylden for mit manglende fokus/tilstedeværelse, de gange de ikke er med. Bl.a. derfor vil jeg forsøge året igennem, at give udviklingen af mit nærvær aller mest fokus.

Og for at opnå mit mål, er jeg overbevist om, at det kræver nogle mindre delmål:

  • Jeg vil øve mig i at kigge folk i øjnene, når jeg taler med dem - både børn og voksne.
  • Jeg vil øve mig i at lytte til det folk siger til mig, uden at have tanker om alt muligt andet kørende i mit hoved.
  • Jeg vil øve mig i at stille uddybende spørgsmål til det folk fortæller mig i stedet for at komme med sammenligninger med mine egne erfaringer (dette er måske en af mine dårligste vaner!)
  • Jeg vil blive bedre til at lade min telefon ligge, når jeg er i gang med noget andet eller taler med andre mennesker. Jeg vil blive mere bevidst om, hvornår det er telefontid og hvornår det er relationstid. Og fx flytte mig helt fra andre, når jeg laver ting på min telefon. 
  • Jeg vil blive bedre til at afvise afbrydelser - især fra min børn. Jeg vil øve mig i pænt at bede dem vente til jeg har færdiggjort den samtale, jeg er i gang med. Og dette er jo et mål, som vil komme både mig selv om mine børn til gode. For børn, der kan vente på tur, er guld værd i en skoleklassen (og alle andre sociale fællesskaber).
Det bliver godt kan jeg mærke. Og jeg glæder mig allerede til at blive et mere nærværende menneske. Og mon ikke det er det bedste udgangspunkt for at opnå et mål...at man virkelig har lyst til at opnå det!?


Selvom jeg vil lade nærvær være mit "årets vigtigste ord", kan jeg ikke dy mig for at tilføje et billede fra interviewet med Chris Macdonald. For der er sørme mange gode ord på den liste, som man kunne kigge på og blive inspireret af i ny og næ. Men det er vel også okay!?

1 kommentar: