torsdag den 19. november 2015

BARSEL - lidt tanker om lærerlivet og barselslivet.

I mandags startede min barsel. Og ih hvor har min krop dog set frem til dette. Mentalt har jeg ikke haft det store behov for barsel. Jeg har været vild med mit job til det sidste, og jeg synes, det var vemodigt at sige farvel til elever og kollegaer. Der er rigtig mange, der er udfordrede af lærergerningen for tiden. Jeg har meget stor respekt og sympati for dem, selvom jeg ikke deler deres frustrationer. Det skyldes bestemt ikke, at jeg er en bedre og mere overskudsagtig lærer end dem. Men der er ganske enkelt nogle uligheder i vores job, der kan gøre, at en lærer kan have mange flere opgaver og udfordringer i hverdagen end en anden. Og jeg har været en af dem, der er heldigt stillet. Jeg har for det første kun én primærklasse. Dvs. jeg har kun elevplaner, forældresamarbejde, elevsamtaler, teammøder osv. i en klasse. Mange af mine kollegaer underviser i dansk og/eller matematik i to klasser. Hvilket øger deres mængde af tid, der bruges på de nævnte opgaver. Desuden har nogle af mine kollegaer klasser, hvor der er mange udfordrede elever, og med disse elever følger et øget samarbejde med kollegaer, forældre, psykologer o.l. Alt dette kan føre til rigtig mange ekstra timer til mødeaktiviteter - timer der går fra de pågældende læreres tid til forberedelse af den daglige undervisning. Jeg oplever, at uligheden i lærernes arbejde er for stor - og jeg oplever kollegaer, der er under et urimeligt arbejdspres. Jeg håber inderligt, at der er nogen oppefra, der tager hånd om problemerne meget snart. For alle har ret til at være glade for at gå på arbejde - og slet INGEN har fortjent at blive syge af at gøre det! Så alle I dygtige, arbejdsomme og ambitiøse lærere derude - pas godt på jer selv og hinanden, mens jeg bruger min tid på at give endnu en lille verdensborger en god start på livet.

Min barsel er ikke startet helt, som jeg forventede. Frida, der ellers sjældent er syg, lagde sig med falsk strubehoste søndag eftermiddag og har været sløj lige siden. Det er god timing må man sige, for jeg har jo netop nu al tid i verden til at nusse om hende til hun er helt rask. I dag var hun feberfri og stemmen er nogenlunde tilbage, så under normale omstændigheder ville hu nok være blevet sendt afsted. Alligevel er hun stadig mat efter flere dage uden særlig meget mad, og lige nu tager hun en lille lur på sofaen. Så mit mor-hjerte er virkelig taknemmelig over, at jeg ikke behøvede at presse hende afsted i morges.

Fridas tilstedeværelse herhjemme har naturligvis betydet, at jeg ikke har fået gjort de ting, jeg havde regnet med at min første barselsuge skulle bruges på. Det er naturligvis ok...men der er en tanke, der stikker lidt til mig. En af mine elever i 4. klasse, sagde for nylig til mig: "Sine, jeg ved godt, hvad man kalder sådan en som dig - du er en tidsoptimist!" Og jeg tror det er svært, at finde et mere rammende ord til at beskrive mig. For både på mit arbejde og privat, tror jeg altid, at jeg kan nå meget mere, end jeg i virkeligheden kan. Og ih, hvor er det noget jeg skal arbejde med, for jeg bliver altid så irriteret på mig selv, når jeg ikke når de ting, jeg har sat mig for. Og jeg ved, at det bliver ligesådan med denne barsel. Lige nu går jeg og tænker: "8 uger, det er jo laaang tid...jeg kan sagtens nå både dit og dut og dat!" Og jeg ved bare, at tiden kommer til at flyve. Pludselig melder babyen sin ankomst (tænkt hvis den endda vælger at komme før tid!!?), og så er det jo den, der er førsteprioritet.

Som jeg vist har skrevet tidligere, har jeg sagt til mig selv, at jeg disse 8 uger indtil termin vil have travlt med ikke at have travlt med noget som helst. Alligevel fristes jeg sådan til at lave en to-do liste over de ting jeg gerne vil have ordnet. To-do lister gør tre ting for mig:

  1. De hjælper mig med at skabe overblik og ro i sindet. Når opgaverne først er skrevet ned, behøver jeg jo ikke at bruge energi på at gå og huske på dem.
  2. De motiverer mig. Jeg elsker at sætte flueben ved en udført opgave. Det er ren belønning for mig, at jeg kan anerkende mig selv for udførelsen af selv den mindste lille opgave.
  3. De stresser mig. For når tiden flyver og dagene går med diverse hverdagsgøremål, børn og hygge, så kan der bliver langt mellem fluebenene. Og i stedet for at være en motivation bliver listen demotiverende og giver mig dårlig samvittighed.
Jeg har altså to gode grunde til at lave en to-do liste og en god grund til at lade være. Om jeg gør det eller ej, har jeg ikke besluttet endnu.

Til gengæld har jeg besluttet at jeg vil bestræbe mig på at gøre følgende hver eneste dag i min barsel:
  1. Gøre noget godt for min krop. Selvom jeg har sat tempoet væsentligt ned de seneste dage, er mine fysiske gener (særligt iskiasnerven driller mig) ikke aftaget. Hvile er naturligvis godt for min krop. Men jeg er samtidig overbevist om, at jeg bliver nødt til at gøre noget mere aktivt for at komme generne til livs. Så noget godt for min krop kunne fx være: at lave gravidyoga eller andre fysiske øvelser på stuegulvet, at tage en tur i svømmehallen, at gå eller cykle en tur, at tage et laaangt bad med god tid til selvforkælelse.
  2. Gøre noget godt for mit sind. Jeg er overbevist om, at alt det jeg gør godt for min krop, også har en positiv indvirkning på mit sind. Andre ting, jeg kan gøre, der er gode for mit sind kunne være: at læse blogs og magasiner, at nedfælde tanker og reflektere over livet her på bloggen, at læse en god bog eller at høre en god bog mens jeg strikker, syr eller laver noget andet kreadut (der er jo rigeligt at tage fat på her op til jul).
  3. Gøre noget godt for min familie, fx: lave lidt ekstra lækkert i køkkenet, som vi kan hygge med, når de kommer hjem fra arbejde og børnehave, holde fridage med børnene, hvor vi kan bage julesmåkager, lave julegaver eller julepynt o.l.
  4. Gøre noget godt for huset...og dermed os alle sammen. Foruden alle de daglige gøremål som oprydning, rengøring og tøjvask, vil jeg virkelig bestræbe mig på at gøre en lille ekstra ting hver dag. Alle de ting, vi aldrig når til hverdag, men som det virkelig ville være en lettelse at komme lidt i bund med inden babyen kommer. Det er her den eventuelle to-do liste kommer ind i billedet. Måske jeg bare skal lave den. Og så love mig selv at brænde den igen, hvis den kommer til at stresse mig mere end den motiverer mig!?
I dag har jeg nået punkt 1, 2 og 3 so far. Jeg har hygget med Frida; fra morgenstunden lå vi længe i sengen og læste Gummi Tarzan, vi spiste langsom morgenmad og har senere på dagen leget og hygget med hendes kanin. Jeg har spist langsom morgenmad og lækker frokost, fået lavet lidt gravidyoga på stuegulvet og givet mig selv tid til at skrive dette blogindlæg. Om lidt vil jeg tage et dejligt bad og så skal jeg i gang med dagens huslige opgave: at rydde op i køkkenskabene. Minimum er at nå et enkelt skab...men hvis jeg nu kommer i flow tager jeg dem alle. Jeg håber på det sidste...jeg er jo en tidsoptimist :-)

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar