onsdag den 24. februar 2016

Det simple liv

Her til aften har jeg set tv-udsendelsen: "Søren Rye præsenterer: Far mor og børn". Udsendelsen handlede om en familie på sydfyn, der har valgt at leve det helt simple liv. De var begge akademikere og manden havde ejet en it-virksomhed. Men på et tidspunkt i deres liv havde de valgt at sadle om, sælge alt og flytte ind på en lille gård lidt uden for Svendborg.  Og her levede de et liv med deres 4 børn helt simpelt. Ikke helligt på nogen måde, så huset var helt almindeligt, de havde en almindelig gasovn osv. Men de dyrkede selv grøntsager og korn med hestekraft, malede selv deres mel, lavede al mad fra bunden og syede og strikkede selv deres tøj. Børnene var derhjemme hele dagen, hvor de hjalp til og legede med det der lige var ved hånden.

Når jeg ser sådan nogle programmer, får en lille del af mig lyst til at leve sådan. En anden del af mig kunne ikke give afkald på alle de ting, mennesker og indhold, der er i mit aktuelle liv. Men jeg bliver bare vildt inspireret af at se, hvordan en simpel livsform kan være. Og jeg får lyst til at lave nogle ændringer i det liv jeg lever...til at sortere nogle vaner og handlemåder fra og dyrke nogle af de simple elementer.

Det får mig (igen) til at tænke på, hvorfor det er så svært at holde fast i nogle af de værdier, jeg synes er så gode. Hvorfor kommer jeg til at sidde og se tv om aftenen, når jeg i virkeligheden hellere ville læse en god bog, strikke eller sy? Hvorfor er jeg alt for sjældent i skoven eller ved stranden, når nu jeg elsker det!? Hvorfor sover jeg stort set aldrig i det fri og laver mad over bål, når nu jeg elsker det!? Og hvorfor accepterer jeg, at mine børn ser tv og Ipad flere timer hver dag?

Det indlysende svar er naturligvis, at vi gør det vi har energi til. For det kræver selv sagt mere energi at læse, sy strikke, lave bålmad, lege osv. end det gør at sidde i sofaen og se tv eller ipad. Men jeg ved jo, at det generere energi at gøre nogle af de ting, der virkelig har værdi for mig. Så det gælder vel bare om igen, igen at give sig selv et los bagi og komme igang med nogle af alle de ting, der kræver energi men som har mere værdi.

I forhold til mig selv, så tror jeg, at jeg som mange andre bloggere gør, vil til at lave et månedligt indlæg med ønsker og mål for ting jeg gerne vil gøre i den kommende måned. Forhåbentlig kan dette få mig til at prioritere og realisere nogle af de ting, der har værdi for mig. Kunsten for mig vil uden tvivl blive at begrænse mig og være realistisk, så jeg rent faktisk også kommer til at leve om til mine mål og ønsker.
Mht. mine børn og deres medievaner, så synes jeg virkelig at det er en svær en - som jeg sagtens kunne skrive et helt indlæg om. Jeg har ikke lyst til at lave faste regler om medietid o.l. For jeg synes at tiden foran en skærm giver mine børn noget godt. De kobler af om eftermiddagen, starter dagen helt roligt (for Alberts vedkommende starter dagen meget tidligt for tiden) og får stimuleret deres fantasi. Det er fx helt tydeligt at de bliver inspireret til gode rollelege af de figurer og universer de ser på tv og Ipad. Men jeg synes faktisk, at det har taget lidt overhånd. Jeg synes, de ser for meget, og jeg kunne godt tænke mig at inspirere dem til at bruge mere tid på andre aktiviteter. Jeg har ikke lyst til at forbyde dem at at se tv og Ipad...eller til at sætte minutter på deres skærmtid. Men jeg kunne godt tænke mig at inspirere dem til at lave andre aktiviteter og lege i stedet for. Og ikke mindst til at inddrage dem noget mere i madlavning og havearbejdet (når den tid kommer). Fx har jeg lige i dag aftalt med Frida, at hun skal til at have en ugentlig maddag.

Nu er denne måned jo snart gået, men jeg vil alligevel starte med min 'I februar vil jeg...':

  • Spise brunch i byen med min gode barndomsveninde.
  • Tilmelde mig efterfødselstræning.
  • Finde et nyt strikkeprojekt. Jeg overvejer en sommertop til Frida. Eller skal jeg hoppe på karkludsdillen!?
  • Blive færdig med at sortere aaalt vores børnetøj (der lige nu ligger ud over hele stuegulvet).
  • Øve mig i at gå tidligt i seng - og læse i min bog.
  • Have medietid (instagram, mail, blogs osv.) to gange om dagen. 10 minutter om morgenen og 20 om aftenen...med mindre jeg aktivt vælger at bruge min aften på at skrive blogindlæg, mails el.l. Tror faktisk, at jeg vil sætte et stopur, så jeg overholder tiden!
  • Snuse til Aksel og kysse hans små kinder igen og igen.
  • Tilbyde Frida og Albert et alternativ til tv og Ipad hver eftermiddag. Fx kunne de hjælpe mig med at...
  • Lave en jordvold med rør i kaninens løbegård.
Jeg kan mærke det bliver godt...jeg glæder mig allerede.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar